英语四级 - 英语四级答案、真题试卷、大学英语四级听力

2013年12月英语四级真题及答案(卷二)

发布:admin11-01分类英语四级答案

  It is frequently observed that many people keep looking down at their mobile phones whatever they are doing. It is true that mobile phones have brought great convenience to us as we can send short messages, check e-mails, surf the Internet, or watch videos almost anywhere. However, the overuse of mobile phones also leads to some serious problems.  The over-dependence on mobile phones can harm the relationship among friends and family. With mobile phones, people do not talk as much as before. For example, sometimes at dinner tables, instead of chatting and laughing with each other, many people choose to chat with other friends online. In other words, mobile phones help people contacting friends far away more easily at the expense of reducing the communication with those who are sitting right next to them.  In conclusion, mobile phone can be a useful tool in modern life, but overusing it damages interpersonal relationship. There is no point to lose our intimacy with friends and family to modern technology.

  点评:  本题漫画探讨手机的广泛使用对人们生活的影响。话题贴近日常生活,难度中等。题目要求简述手机在人们生活中越来越重要的角色,并解释过度使用手机可能带来的后果。  考生主要可以从以下几个角度思考:  1. 对健康的危害;  2. 对人际关系的负面影响;  3. 对个人学习、发展的阻碍。

  听力答案:  1. C. Consult a travel agent.  2. A. They are on a long trip by car.  3. C. He is unwilling to speak in public.  4. B. Purse further education.  5. A. He would not be available to start the job in time.  6. B. Mechanic.  7. D. Ask Laura to put off the cleaning until another week.  8. A. A problem caused by the construction.  9. C. To place an order for some products.  10. A. The person in charge is not in the office.  11. B. 0734, 21653 extension 51.  12. B. Since he took to heavy smoking.  13. A. He is getting too fat.  14. D. They dislike doing physical exercise.  15. C. To find a girlfriend.  16-19题暂缺  20. B. Considerate.  21. A. Someone dumped the clothes left in the washer and dryer.  22. C. Informing the building manager of the matter.  23. A. She is both a popular and a highly respected author.  24. B. The Nobel Prize for literature.  25. D. She is a black woman.  26. In addition  27. software  28. available  29. individuals  30. technological  31. manufacture  32. In short  33. By contrast  34. scientific  35. quantity

  选词填空答案  36. O worsens  37. E experience  38. K specialized  39. A additional  40. J qualifies  41. G graduates  42. M trained  43. C demand  44. L tension  45. N view

  【点评】  本篇文章讨论护理教育问题,出自Newsweek(《新闻周刊》)。文章首段指出,由于护士短缺现象加剧,越来越多的学校和医院建立fast-track programs(快速通道项目),让许多没有护士经验的大学毕业生经过短期培训直接上岗。接下来两段举例说明这种fast-track的护理教育逐渐扩大,并且,它适用的人群不仅包括刚刚毕业的大学生,也适用于工作后想要转行的人士。文章最后一段指出,虽然fast-track填补了护士短缺的需求,但是它给新旧护士之间带来了紧张气氛,老护士对这些缺乏经验的护士抱有怀疑态度。  文章本身话题和语言难度不高,做题时心态放轻松、循序渐进,应该不难。

  长篇阅读答案:  四级阅读匹配(第一版)答案  46. E  47. A  48. I  49. C  50. J  51. H  52. A  53. G  54. E  55. F

  【点评】  这是一篇对“拼租”这一新型的商业形态进行探讨的说明文。选自The Economist《经济学人》,从历年考题来看,The Economist篇章难度符合四六级水平,因此一直受到出卷老师的广泛喜爱,建议大家平时可以将The Economist上的文章作为泛读素材进行练习。  文章从“拼租”的内容、盈利模式、好处、面临的问题等多个角度进行了阐述,并由此得出了“拼租”前景光明的结论。这篇文章的话题比较陌生,篇章本身也有一些难度,但是小标题能帮助我们快速定位。阅读匹配大多考查事实细节,46和54题,47和52题各出自同一段落,对文章定位起到了一定的干扰作用。但只要大家掌握一定的同义转换的技能,还是能较为顺利地答题的。如53题go the way of online shopping就是对原文The sharing economy is a little like online shopping的同义转换。

  仔细阅读答案:  56. A. How we perceive the food we eat.  57. D. You would not feel so hungry.  58. B. Food labels may influence our body's response to food.  59. A. Trick ourselves into eating less.  60. B. Psychological factors influence our hunger levels.

  点评  本文出自Time的文章Hungry Again? Your Memory May Be to Blame。Time 是美国知名媒体,历年四六级考试中,不少阅读文章取自于Time。在此,建议考生平时经常浏览这类外国主流网站,熟悉英语国家人士的行文表达习惯,以便做阅读时胸有成竹。  本篇阅读涉及的是考生熟悉的饮食问题,文章主要探讨了影响人们饮食摄入量的各种因素。文章指出,人体的饥饿感不仅仅是由能量缺失引起的,诸多因素对食物摄入量造成影响,并援引相关科学实验加以论证这些影响因素,如对食物的记忆,食物包装上的标签以及自身的心理暗示等。  文章本身话题和语言难度不高,五道题目中,第一、二、四题考查了细节归纳,第三、五题考查的分别是细节推断和主旨大意。前四道题的题序同文章的顺序是一致的,因此,建议考生无需通读全文,而是带着问题回到原文,首先大致定位答案点、接着阅读答案点附近的句子、最终快速勾选出答案。该篇阅读重在考查考生快速提取信息、概括提炼的能力,有一定难度。

  61. B) It prepares students to meet the future needs of society.  62. D) Creating the highest dropout rate in the developed world.  63. C) New positions are constantly created that require people to keep learning.  64. C) Basic skills needed for change and lifelong learning.  65. D) Avoiding too much intervention in their children's education.

  【点评】  本文出自The New York Times的文章Preparation for Work。从历年的考题来看,可以说The New York Times一直是出卷老师比较青睐的“素材库”,所以推荐各位考生在平时,尤其是备考阶段多多关注该网站的文章,为自己的阅读得分增加筹码。  就本文而言,涉及的话题是时下比较热门的教育问题。文章指出理想的教育目标应该是能够培养学生满足社会的需求,但目前高中教育所提供给学生的就业准备远比预期少,并造成了极高的辍学率,所以应该借鉴、学习那些在高中教育阶段能提供更好职业训练、以及传授勤奋工作美德的国家为榜样。文章还指出在知识型经济中,不断有新的职位被创造出来,所以人们必须保持不断学习。当然作为学生,也需要学着独立做决定,减少家长在教育阶段的过多干涉。  整篇文章难度适中,考题还是以四级阅读常见的事实细节为主。考生在做题时,可以着重看每段的段首,用略读的方法对原文有一个大概的了解,掌握其主旨。在阅读时还可以对一些新名词作标注,因为这类词非常容易成为出题点,如本文的61题中的knowledge economy即使如此。

  翻译答案:  原文:  中国结(the Chinese knot) 最初是由手工艺人发明的。经过数百年不断的改造,已经成为一种优雅多彩的艺术和工艺。在古代,人们用它来记录事件,但现在主要用于装饰的目的。“结”在中文里意味着爱情,婚姻和团聚。中国结常常作为礼物交换或用作饰品祈求好运和避邪。这种形式的手工艺(handcraft)代代相传,现在已经在中国和世界各地越来越受欢迎。

  译文:  The Chinese knot is originally invented by the handicraftsman. After several hundred years’ innovation, it has evolved into an elegant and colorful art and craft. In ancient times, it was used for recording events, while now it is mainly a decorative handicraft art. In Chinese, "Knot" means love, marriage and reunion. The Chinese knot is often used as a gift to express good wishes or a talisman to ward off evil spirits. The handcraft has passed on for generations and become more and more popular in China and the world.

温馨提示如有转载或引用以上内容之必要,敬请将本文链接作为出处标注,谢谢合作!